Wanneer u, als Nederlander, uw huis in Duitsland wilt gaan verkopen is het belangrijk om te weten dat het verkopen van uw huis andere regels en kosten met zich meebrengt dan u vanuit Nederland wellicht gewend bent.
In dit artikel zetten we de 4 belangrijkste verschillen ten opzichte van Nederland op een rij:
1. De koper betaalt de makelaarscourtage
In Nederland is het altijd zo dat de verkopende partij de makelaar betaalt (courtage), maar in Duitsland is dit precies andersom. De kopende partij betaalt in Duitsland de makelaarskosten. De hoogte van de courtage verschilt per ‘Bundesland’ en makelaar. Er zijn in Duitsland zelfs makelaars die aan beide partijen courtage vragen, dus ook aan de verkopende partij.
2. Notariskosten
Net als in Nederland heeft u bij de verkoop van uw woning de 'standaard' notariskosten. Echter komen daar nog enkele kostenposten bij die in Nederland anders zijn geregeld:
1) De notaris in Duitsland schrijft de bank van verkoper aan een zorgt dat de registratie van de hypotheek bij de bank van verkopers uit het Grundbuch verwijderd wordt. Deze kosten voor het royeren van de hypotheek zijn voor rekening van verkoper. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de hoogte van de hypotheek.
2) In Duitsland vindt eigendomsoverdracht plaats wanneer de namen omgeschreven zijn in het Grundbuch. Dit wordt na betaling van de koopsom geregeld door de notaris en is deels vergelijkbaar met het Nederlandse kadaster. Het grootste deel van de notariskosten, ca. 1,5%, wordt betaald door de koper.
3. Boeterente op een Duitse hypotheek (Vorfälligkeitsentschädigung)
Wanneer u uw huis verkoopt, beëindig je hiermee (meestal) ook de hypotheek bij de bank. Omdat u niet de volledige rentevast periode van de hypotheek (bijvoorbeeld 10 of 20 jaar) volmaakt loopt de bank in Duitsland geld (rente) mis. Deze gederfde inkomsten zal de bank aan u doorberekenen, de zogenoemde Vorfälligkeitsentschädigung. Deze kosten kunnen oplopen tot duizenden euro's. Er zijn ook enkele mogelijkheden om een boeterente te voorkomen, hierbij helpen wij u graag.
4. Energielabel
Sinds mei 2014 is het verplicht om bij de verkoop/verhuur een geldig energielabel te kunnen overleggen. Het energielabel kan door een schoorsteenveger opgesteld worden. De kosten hiervan variëren enorm.
Meer weten? Schakel een specialist in!
Ben je van plan je huis in Duitsland te gaan verkopen? Schakel dan Anneveldt Makelaardij in. Wij zijn specialist in het verkopen van woningen in de Duits-Nederlandse grensstreek. Neem daarom geheel vrijblijvend contact met ons op.